33 000 medvědů s Barrosem

Nevylučuji, že jsou věci, které Evropská komise dělá dobře a odpovědně. Popřít cokoliv, co jsem doposud neviděl, si netroufám. Jsou však věci, které si eurobyrokraté za klobouček dát nemohou. Jedna z těchto věcí je i otázka normy pro stanovení velikosti cirkusových stanů. O ní najdeme kusé informace v každém článku, který se absurditám z pera EU věnuje.

Photograph © Andrew Dunn, 28 October 2004.

Musím poznamenat, že norma “jako taková" sice neexistuje, ale našel jsem několik pracovních dokumentů Komise, které se této ošemetné záležitosti dotýkají. Jedním z nich je studie (179 stran) Generálního ředitelství pro výzkum s názvem: Situace cirkusů v členských státech EU. Studie se dopodrobna zabývá tím, jak to vlastně s cirkusy v Evropě chodí. Řeší otázku volného pohybu cirkusáků po území EU, zabývá se otázkou vzdělávání malých cirkusáků a cirkusaček a dokonce volá po sjednocení norem členských států EU o velikosti cirkusových stanů. V Itálii, podle informací ve studii, totiž jen velmi těžko rozbalíte německý cirkusový stan.

Co se mi zatím najít nepodařilo, ale to ještě neznamená, že se to v klaunských hlavách bruselských cirkusáků nelíhne jako myšlenka, jsou normy pro velikost, váhu a barvu medvědů v manéži, stáří šimpanzů, výška, materiál, koeficient pevnosti a pružnosti hrazdy pro akrobaty, minimální počet ok na metr čtvereční na záchranné síti v cirkusu apod.

Tyto absurdity nejsou jediné svého druhu. Evropská komise by si měla uvědomit, že největší cirkus, který se pořádá, je stěhování Evropského parlamentu z Bruselu do Štrasburku, který zde zasedá pouhých 48 dní v roce. 180 mil. EUR ročně vynaložených pouze na vlastní stěhování je doopravdy kouzelnický kousek. Je asi symptomatické, že Štrasburk i cirkusy mají stejného jmenovatele - Francouze (ti jsou původci např. Evropské charty pro pobyt cirkusu ve městě

Komise by měla přestat plýtvat na tomto místě, a třeba i na vytváření dalších nesmyslných dokumentů na tato i jiná obskurní témata.

Přání, aby si eurobyrokraté, kteří plodí tyto materiály a nápady, sbalili svoji manéž, stan a artistická čísla a odjeli někam mimo EU je asi tak naivní, že si ho ani přát nebudu.

Autor: Jakub Stárek | pondělí 31.3.2014 9:41 | karma článku: 36,03 | přečteno: 2928x