ESF – nová silně návyková droga pro mladé.

25. 04. 2014 12:02:14
Od roku 2014 do roku 2020 by na seznam silně návykových látek pro mladé do 25 let měla být přidána nová látka. Její aplikace přináší mladým na jedné straně halucinogenní efekt, kdy mají pocit, že se Vaše pozice na trhu práce zlepšuje, na straně druhé kocovinu, ze které se budou vzpamatovávat ještě řadu let.
Wikipedia Commons
Wikipedia CommonsInfrogmation of New Orleans

„5,5 mil. mladých v Evropě je momentálně bez zaměstnání, což představuje téměř 23 % celkové populace, v některých zemích, např. ve Španělsku či Řecku, kde je situace ještě horší, přesahuje míra nezaměstnanosti 50 %“. Těmito slovy začíná upoutávka (odkaz) na jednu z aktivit Evropské komise, která se spouští již tento rok.

Takzvané „Záruky pro mladé“ mají rozpočtu členských států pustit žilou ve výši 156 miliard korun, což je pro představu roční rozpočet českého školství, kultury a ještě něco navíc. Každá země má nabídnout zaměstnání všem mladým do 25 let, a to do 4 měsíců od ukončení školy či zaměstnání.

Jeden by skoro řekl, že to nemá chybu. Což pokud jste Řek, Španěl, Ital nebo Ir je asi i pravda, ale v ČR jsou eurobyrokraté zase vedle. V ČR je míra nezaměstnanosti do 25 let 16,65 % což nás staví významně pod průměr EU.

To, co EU nabízí, je pro ČR je lék na nemoc, kterou ČR netrpí. Skoro jako byste dostali k Vánocům již třetí surfovací prkno i když tu nemáme moře, vy nesurfujete a už si několik let přejete lyže. Lyže ale podporované z peněz EU nejsou, a tak všichni budeme kupovat surf, neopreny, učit se surfovat a dělat na něj reklamu. Však ono se to surfování v ČR taky chytne.

Pokud totiž bude Řecko nebo Španělsko investovat do mladých nezaměstnaných, bude tak činit s cílem, aby se dostalo na úroveň ČR. Pokud tak bude činit Česká republika, bude tak činit s cílem utratit peníze, které jsou nám nabízeny.

Dopadne to tak, že, každý mladý nezaměstnaný bude vědět, že dostane dobře placenou stáž či podporované místo a že ho stát přivede do zaměstnání za ručičku, tak jak ho rodiče vodili první roky do školy. Každý zaměstnavatel bude vědět, že přijetí absolventa je dotované a bez podpory žádné místo zřizovat nebude. Po dobu, než se Řecko a Španělsko vzpamatují z krize, budeme tedy deformovat náš pracovní trh. V daleké budoucnosti, až stejný problém bude třeba i u nás, bude se s jistotou investovat do něčeho, co je na úrovni EU „sexy“ a „cool“, ale co ČR zase netrápí.

Je třeba najít odvahu, osobní i politickou a říci si, že dotace se sice pro ČR i ostatní členské státy staly návykovou látkou, ale musíme začít hledat cestu, jak z toho ven a někdy taky umět říci, co vlastně potřebujeme. A místo záruk pro mladé Iry a Španěly si postavit školy a školky, které tu chybí, opravit silnice a vybavit knihovny. A když nám nabízené dotace nebudou sedět, tak si prostě říci, že přežijeme i bez dotací EU – tak jako jsme bez nich žili stovky let.

Autor: Jakub Stárek | pátek 25.4.2014 12:02 | karma článku: 17.45 | přečteno: 1152x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 492 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1086
Jakub Stárek, zastupitel z Prahy 6 za ODS. Ex-kandidát do Evropského parlamentu a životní optimista. www.facebook.com/jakub.starek cz.linkedin.com/pub/jakub-stárek/90/863/864/ https://twitter.com/starek82

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...